How to shoot… de voorbereidingen op een huwelijksdag

June 26, 2024

De voorbereidingen op een huwelijksdag, de stilte voor de storm. Maar niet altijd. Het kan soms erg druk en hectisch worden, je kan als fotograaf overweldigd worden door alles wat er gebeurt. Of, je kan zelf de touwtjes in handen nemen en vanaf minuut één een leuke reeks foto’s samenstellen.

De flatlays

Ik denk dat zowat elke fotograaf een haat-liefde verhouding heeft met de flatlays op een huwelijksdag. De flatlays zijn foto’s van alle details, accessoires, attributen… die horen bij de huwelijksdag. Ze worden neergelegd (‘flat lay’) en gerangschikt in een mooie volgorde/setting. Ik vraag steeds vooraf aan mijn koppels om al het nodige te verzamelen, beter te veel dan te weinig. Mijn tip om leuke flatlays te krijgen? Neem je tijd, experimenteer en maak je geen zorgen dat je je belachelijk maakt: het is écht oké om tot in het kleinste detail dingetjes te verplaatsen, rangschikken en sorteren.

Een handige checklist: schoenen, uitnodigingen, juwelen, ringen, parfum, geloftenboekje, sluier, speciale accessoires… het kan allemaal van pas komen.

De jurk

Eentje om niet te vergeten, in alle hectiek: een foto van de jurk op de hanger. Niet elke bruid hangt graag de jurk al tentoon, maar het is écht wel de moeite om dit momentje eventjes te nemen. Meestal schakel ik een bruidsmeisje of ouder in om even te helpen met het uithalen van de jurk om hiervan enkele foto’s te maken, voordat de bruid de jurk aantrekt. Durf te vragen om de jurk op een andere plek te hangen, doorgaans levert dit nog mooiere foto’s dan gewoon aan de kleerkast.

Pro tip: ik heb als fotograaf ook steeds een houten kleerhanger in mijn auto liggen. Indien de kleerhanger van de jurk niet zo mooi toont op beeld, vervang ik deze door mijn eigen hanger.

De final touches

Bijna showtime! Bij dit gedeelte van de planning nemen de zenuwen vaak toe. De jurk werk niet mee, er ligt toch iets niet klaar, de timing blijkt toch niet helemaal uit te komen… Het durft wel eens te gebeuren dat je als fotograaf opeens opgejaagd wordt en dat het moment zo gepasseerd is. Probeer het overzicht te bewaren en wees niet bang om een klein beetje vertraging te veroorzaken door te vragen om iets opnieuw of iets langzamer te doen (bijvoorbeeld het dichtritsen van de jurken, het aandoen van de juwelen…). De bruid zal je achteraf dankbaar zijn dat er toch wat extra foto’s in de reeks zitten.

First look

Ongetwijfeld het meest stresserende moment van de dag voor de fotograaf: één kans om dit goed in beeld te krijgen. Bij de ‘first look’ wordt een moment genomen waarop de bruid en bruidegom elkaar voor de eerste keer zien. Als fotograaf is het soms moeilijk te weten waar te staan en welke reactie je het eerste in beeld wil hebben. Spoiler alert, er is niet één juiste methode voor het fotograferen van een first look.

Mijn tip? Durf te bewegen, rond te lopen, verschillende hoeken te proberen en vooral, test op voorhand het idee dat je hebt. Zet je bruidegom of een figurant klaar om de plek die je in gedachten en check even of de foto’s zijn zoals je wenst. Zo ben je op het moment zelf zeker van je stuk.

Bonus tip: doe ook zeker een first look met familie en vrienden, hun reacties zijn vaak ook goud waard.

Vergeet de bruidegom niet

In de voorbereidingen ligt de focus heel vaak op de bruid, maar vergeet ook zeker de bruidegom niet. Ben je ‘s ochtends niet bij hem kunnen langsgaan? Plan dan zeker een momentje net na de first look, tijdens de koppelshoot of bij aankomst op de feestlocatie om enkele individuele shots te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties