Mijn camera rugzak – 2024 update

January 29, 2024

De laatste keer dat ik mijn rugzak opende voor jullie en jullie meenam in de collectie lenzen en body’s dat ik meesleur naar een fotoshoot, dateert van 2021. Tijd voor een update, niet? 

Huidige set-up

Laten we er meteen induiken: welke lenzen en body’s neem ik mee naar een gewone fotoshoot? 

  • Canon R5: een goed jaar geleden kocht ik eindelijk een nieuwe body, een systeemcamera. Wat – een – verschil. De Canon R5 wordt vooral geprezen om de excellente autofocus die zelfs in de moeilijkste en meest donkere lichtomstandigheden niet teleurstelt. Daarnaast schiet je tot 20 frames per seconde op de hoogste resolutie. Filmopnames zijn mogelijk in 8K en met z’n 45 megapixel sensor is deze camera uiterst geschikt voor opdrachten waarbij je achteraf drukwerk wilt maken. Huwelijksfotografen, deze wil je écht in je rugzak hebben.

  • Canon RF 24-70mm 2.8: wie mij al langer volgt, weet dat ik tot voor kort niet afweek van mijn primelenzen. Maar ik moet nu toegeven, I switched teams. Ik geniet echt 200% van deze allround lens, ik shoot het merendeel van de tijd met deze en ben elke keer opnieuw verbaasd door de scherpte. Het zoombereik maakt de lens ideaal voor heel veel verschillende situaties, waardoor deze standaard in mijn cameratas zit. 

  • Canon EF 85mm 1.4: ook hoog op het favorietenlijstje, de 85mm 1.4. De scherptediepte, zogenaamde ‘bokeh’, van deze lens, is niet te evenaren. Omdat Canon veel glas gebruikte bij het maken van deze lens – wat de kwaliteit zeker ten goede komt – is deze wel nét iets zwaarder en logger in gebruik. Ik gebruik deze in combinatie met een EF-RF adapter op mijn nieuwe body.

Met deze bescheiden set-up trek ik meestal naar mijn fotoshoots, maar wat neem ik dan precies mee naar huwelijksdagen? Op deze dagen kies ik een formaat groter van rugzak, want de collectie wordt dan net iets uitgebreider: 

  • Canon 6D mark II: mijn ‘oude’ camera die op dit moment dienstdoet als second body op huwelijksdagen. Een fijne camera om te gebruiken overdag, maar eentje die mij volledig in de steek laat in low light situaties. Ideaal dus om te gebruiken als tweede camera tijdens outdoor ceremonies, recepties of bij de koppelshoots. 

  • Canon EF 70-200mm 2.8: mooie aanvulling op de andere lenzen die ik meenemen. Op een huwelijksdag loop ik met twee camera’s rond, waarbij deze de lens op mijn second body is. 

  • Godox V1: na 7 jaar was mijn flitser aan vervanging toe en besloot ik te investeren in de Godox V1. De ronde flitskop zorgt voor een mooiere lichtverdeling en de instelmogelijkheden zijn ook veel uitgebreider dan bij mijn vorige Godox-flitser. Voor het eerst in 7 jaar, durfde ik zelfs de automatische flitsstand te verlaten – jawel, collega-fotografen, het is geen schande als je die dingen op automatisch zet. Ik gebruik de V1 in combinatie met de MagMod accessoires, voornamelijk de diffuser.

Afscheid nemen bestaat niet wel

Jawel, in 2023 nam ik ook afscheid van enkele trouwe metgezellen. Zo sneuvelde mijn Sigma 24-35mm (blijkt dat een val van een meter hoogte op beton toch niet zo goed is) en nam ik afscheid van mijn Godox Speedlite TT660, na 7 jaar trouwe dienst. Ook mijn RF 35mm maakte plaats toen ik de 24-70mm aankocht. 

Zo, een heleboel mee te sleuren naar een shootdag. Aan mijn collega-fotografen, hoe ziet jullie ideale camera-rugzak (mét inhoud 😉) eruit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties