5 handige tools voor fotografen

January 15, 2024

No gatekeeping over here, ik deel vandaag al mijn favoriete tools die ik gebruik voor mijn fotografie business. Een unieke kijk achter de schermen, ben je er klaar voor?

Adobe Creative Cloud

Deze kan niet ontbreken. Adobe Creative Cloud is de verzamelnaam voor alle apps van Adobe die je kan gebruiken voor foto- of video-editing, grafisch werk en meer. Denk hierbij aan Lightroom, Photoshop, Illustrator en nog zoveel meer. Een serieuze kost, maar eentje die niet te vermijden is.

Kostprijs: €145 / jaar (Photoshop en Lightroom) | €810 / jaar (alle apps) | €235 / jaar (alle apps – studentenprijs)
Bonustip: wanneer je een proefperiode afsluit en je abonnement nadien niet verlengt, geef dan als reden op ‘te duur’. Adobe mailt je vaak nadien met een kortingscode, tot soms wel 50% korting.

Fotostudio.io

Fotostudio.io is een CRM-systeem (Customer Relationship Management) specifiek gericht op fotografen. Via dit handige platform beheer je makkelijk al je aanvragen, klanten en facturatie, en dat met een grote focus op automatisatie. Zo kan je bijvoorbeeld eigen, gepersonaliseerde workflows instellen waarbij je mailkettingen instelt, automatisch facturen kan aanmaken en nog veel meer. Je kan Fotostudio.io ook gebruiken om galerijen af te leveren, al heb ik deze functie zelf niet geactiveerd.

Sidenote: ik heb zelf het gevoel dat ik nog niet het volledige potentieel van Fotostudio.io benut. Ik ben dus volop op zoek naar collega-fotografen die ook Fotostudio.io gebruiken en misschien eens willen samenzitten om van gedachten te wisselen.

Kostprijs: €288 tot €395 / jaar
Referral code: FS9004 (niet-gesponsord, deze code kan je invullen bij je registratie, zo weet Fotostudio dat ik je hebt doorverwezen)

Pixieset/Pictime

Als er één ding is dat we niet meenemen naar 2024, laat het dan alsjeblieft het afleveren van foto’s via WeTransfer, Dropbox of Google Drive zijn. Er zijn namelijk heel wat alternatieven zoals Pixieset of Pictime, waarmee je makkelijk en snel galerijen kan aanmaken om je fotoreeksen op een mooie manier te presenteren. Per galerij kan je ook een wachtwoord instellen zodat je klant exclusief toegang heeft. In de meer geavanceerde betalingspakketten, kan je ook rechtstreeks drukwerk laten bestellen vanuit je galerij.

Kostprijs: gratis tot €504 / jaar (afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte)

Canva

Geraak je Photoshop niet te baas? Insert Canva, dé tool die ik tot de rest van mijn dagen bij iedere creative zal aanraden. Canva is eigenlijk een simplistische versie van Photoshop met een gigantische database aan templates en voorinstellingen. Brochures ontwerpen, social posts voorbereiden, stories designen, het was nog nooit zo simpel.

Kostprijs: gratis beperkte versie of €144 / jaar voor PRO-versie

Monday.com

Voor de planningsgoeroes onder ons, of net degene die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het plannen, is de volgende tip een welgekomen cadeau. Monday.com is een online software dat je helpt met project management en planning. Ik gebruik Monday voor het opvolgen van huwelijken en aanvragen. Elke aanvraag kan gelabeld worden (‘offerte ontvangen’, ‘wachten op bevestiging’, ‘bevestigd’) zodat ik ook niet-bevestigde afspraken kan opvolgen om reminders uit te sturen. In een tweede management bord stel ik mijn marketing- en contentplan op per kwartaal.

Prijs: gratis beperkte versie (maar is meer dan voldoende)

Welke tools zijn jouw lifesavers?

Heb jij nog handige tools die je kan toevoegen aan dit lijstje? Let me know! Ik ben super benieuwd naar de softwares, programma’s of tools die jullie leven als ondernemer/fotograaf makkelijker maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties