Mis nooit meer een moment op je huwelijksdag

January 9, 2024

Je hebt je eerste full wedding day geboekt, of je hebt er misschien al een paar gehad, en vraagt je af hoe je je nu eigenlijk het beste kan voorbereiden. En hoewel elke fotograaf z’n eigen manier van werken heeft, zijn er een paar handige stappen die steeds van pas komen.

Leer elkaar kennen

Voor beginnende fotografen lijkt deze stap vaak eng of overbodig, maar als ik één tip mag geven die je leven als huwelijksfotograaf zoveel makkelijker gaat maken, is het deze. Neem de tijd om je koppel vooraf te leren kennen. Dit kan met een online videocall of ergens op een leuke locatie. Tijdens zo’n gesprek kan jij als fotograaf het koppel leren kennen en kan het koppel ook meteen alle vragen direct aan jou stellen. Dat lijkt misschien eng, maar bespaart jullie wel een hoop e-mails. Bovendien weten jullie zo duidelijk wat je van elkaar kan verwachten.

Stel een shotlist op voor jezelf

Heb je zicht op de planning van de dag? Maak dan voor jezelf een lijstje met alle niet te missen foto’s. Deze tip dwingt je om vooraf na te denken over hoe je het precies gaat aanpakken en zorgt op de dag zelf voor een houvast als je even de draad kwijt bent.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zo’n shotlist? Dan heb ik een klein cadeautje voor jou, want ik heb een template klaar! Gebaseerd op enkele huwelijksdagen die ik heb gehad, heb ik een standaardlijstje opgesteld van foto’s die zowat elke huwelijksdag terugkomen. Deze lijst kan je zo integraal meenemen of aanvullen op basis van jouw koppel en wat er gepland staat.

Zorg voor orde en rust

Het grootste compliment dat ik ooit kreeg van een koppel, is dat ik er in slaagde om te midden van alle stress en chaos, een beetje rust te brengen. En het is op dat specifieke moment dat ik besefte dat je als fotograaf niet alleen verantwoordelijk bent voor foto’s. Je staat op die dag het dichtste bij het koppel en jouw gemoedstoestand heeft ook effect op die van het koppel. Kortom: laat jezelf niet meeslepen in stress, zorg dat jij de nodige rust in de ruimte brengt.

Ik ben zelf niet de meest stressbestendige persoon en daarom heb ik enkele kleine zaken die mij heel erg helpen dit op een huwelijksdag wel te zijn. Door mij tot in het kleinste detail voor te bereiden, kan ik met de nodige zelfzekerheid en rust naar een huwelijksdag vertrekken. Batterijen opladen, SD-kaartjes leeg en geformatteerd, shotlist op zak, planning opgesteld en digitaal of uitgeprint mee… Op deze manier ben ik voorzien op elke situatie en weet ik dat het koppel op mij kan rekenen.

En jij?

Welke moeilijkheden ondervind jij met huwelijksdagen? Laat het weten in de comments 👇

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties