Wat de “Sepia-gate” ons (fotografen én koppels) kan leren

July 14, 2024

Het internet ging los, TikTok stond vol, iedereen had er iets over te zeggen: enkele dagen geleden barstte een klein bommetje in fotografen-land toen een reeks van 15 video’s verscheen op TikTok van een bruid die niet (meer) tevreden was van haar huwelijksfoto’s omwille van een te warme, sepia-achtige afwerking. Et voila, de Sepia-gate is geboren.

Een beetje context

Voor zij die het volledig gemist hebben: op TikTok verscheen een reeks van 15 video's van een bruid die niet tevreden was van haar huwelijksfotograaf. Aanvankelijk was ze blij met de foto's, de poses, de momenten die vastgelegd werden, maar de afwerking, die was minder naar haar smaak. Ze had het gevoel dat alles heel erg oranje- en sepia-achtig aanvoelde, en vroeg een re-edit bij de fotografe. Lang verhaal kort, de fotografe vroeg een slordige 4000 euro en maakte enkele minieme aanpassingen aan de edit (waarbij de kleuren onveranderd bleven) en leverde nadien op vraag van de bruid de onbewerkte foto's.

Online heerst er vooral veel verontwaardiging over de edit, werkwijze en betaalde bedragen. Tijd voor een deep dive aan de hand van wat ik hierover denk.

Kies een fotograaf op basis van de stijl

Als koppel: Uiteraard zijn er 101 factoren die bepalen of je al dan niet matcht met je huwelijksfotograaf, maar hou hierbij vooral de stijl van de fotograaf in gedachten. Neem voldoende tijd om portfolio te bekijken en durf gerust ook extra foto’s vragen. Probeer te ontdekken wat de stijl van de fotograaf is, want hij/zij gaat jouw reeks in dezelfde lijn afwerken. Pro tip voor zij die dit deeltje moeilijk vinden: verzamel voorbeeldfoto’s die je mooi vindt, en kijk of kleuren en stijl overeenkomen met wat je op de website van de fotograaf zit.

Als fotograaf: zorg voor een voldoende uitgebreid en gevarieerd portfolio. Zorg ervoor dat de koppels voldoende foto’s hebben om een beeld te vormen van jouw manier van werken, jouw stijl. Het is niet altijd mogelijk om alles online te delen, zorg daarom voor een privé-galerij die je met geïnteresseerde koppels kan delen. Zo kunnen ze een beeld vormen van alle delen van een huwelijksdag, en niet enkel van de koppelshoot of het officiële moment bijvoorbeeld.

De balans tussen ‘klant is koning’ en trouw blijven aan je werk

Als fotograaf: het is mooi, en sterk, om trouw te blijven aan jouw eigen stijl. Je hebt deze doorheen de jaren gevormd, het is jouw creativiteit en visie die tot uiting komt. Vergeet echter niet dat elke huwelijksdag, elke fotoshoot anders is en dat je niet zomaar jouw preset kan copy-pasten. Gebeurt het toch dat een koppel niet helemaal tevreden is? Probeer dan samen naar een oplossing te zoeken. Communicatie en dialoog is hier key. En oh ja, blijf redelijk. In dit geval vroeg de fotografe een meerkost van €4000 voor het leveren van de RAW’s. Een makkelijkere oplossing – als je ‘t mij vraagt – had geweest dat de fotografe een kleine selectie opnieuw afwerkt (neutraler, zonder de stijl volledig te verliezen) en aftoetst of dit meer naar de wensen van het koppel is.

Als koppel: er vanuit gaande dat je de tip hierboven hebt opgevolgd, mag je er dus in principe op vertrouwen dat de stijl van de foto’s aansluit bij jouw smaak en dat je dus 99% zeker tevreden gaat zijn van de reeks foto’s die je fotograaf gaat presenteren. Is er toch iets niet helemaal naar wens? Probeer dan zo duidelijk mogelijk te communiceren waar de verwachtingen verschillen van de realiteit, probeer concrete foto’s uit te zoeken waaraan je graag aanpassingen wenst. Respecteer de creatieve visie van de fotograaf en hou vooral de dialoog open. Het belangrijkste is dat jullie, als koppel, tevreden zijn, maar onthou dat duidelijke communicatie, wederzijds respect en begrip het snelste voor een oplossing zorgt.

De RAW-foto’s? Laat dat aan de fotograaf over

Er zijn fotografen die RAW-foto’s afleveren, en dat is best oké. Om eerlijk te zijn, ik lever nooit RAW-bestanden (ruwe beelden, onbewerkt, recht uit de camera) af, en dat om de volgende redenen:

  • De onbewerkte, recht-uit-de-camera-beelden zijn vaak grauw, grijs, karakterloos. Een RAW-bestand is eigenlijk een stukje code, waardoor in postproductie de beelden veel gedetailleerder afgewerkt kunnen worden. Anders dan wanneer je in JPEG shoot, zijn deze foto’s dus niet bruikbaar zonder enige vorm van afwerking.
  • Hoogstwaarschijnlijk krijg je de RAW-bestanden niet geopend. Tenzij je over een Adobe-abonnement beschikt. RAW-bestanden zijn niet te openen met gewone Windows-verkenners of andere standaarprogramma’s.
  • De afwerking van de beelden is een deel van het proces. De afwerking, de edit, is het creatieve sausje van de fotograaf dat over de beelden heen gaat. Het maakt de beelden uniek, een creatie van de fotograaf, het is de manier waarop fotografen zich onderling onderscheiden. Om deze reden bewaken fotografen dus graag hun RAW-bestanden, zodat er geen versies kunnen gemaakt worden waar zij niet achter staan.

Het lijkt voor de klant dus ‘makkelijk’ om de RAW-bestanden op te vragen, maar hopelijk brengt dit iets meer duidelijkheid waarom fotografen hiervoor niet staan te springen. Bespreek dit dus vooraf, zodat je weet hoe jouw fotograaf hier tegenover staat.

De rode draad in heel dit verhaal? Communicatie, wederzijds begrip en vooral, de willingness om samen naar een oplossing te zoeken, die voor beiden werkt.

Wil je nog meer te weten komen over de sepia-gate? Dan verwijs ik je graag door naar de YouTube-video’s van fotografe Jessica Kobeissi. Zij gaf een uiteenzetting en haar mening, waarbij ik mij volledig aansluit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Laat een reactie achter

Reacties